Senoeni - Strips & Meer door Margreet R. de Heer
home    strips    cartoons    illustraties    webcomic    nieuws    biografie    winkel    engels    blog    contact


Wetenschappen in Beeld


animatie door Maarten Isaäk de Heer

In september 2012 verscheen bij Uitgeverij Meinema het stripboek Wetenschappen in Beeld, door Margreet de Heer (tekst en tekeningen) en Yiri T. Kohl (kleur) - 192 pagina's lang, in full-color, voor de prijs van 19,50 euro.
ISBN 978 90 211 4428 3
In het engels verkrijgbaar als Science: a Discovery in Comics.

---

- inhoud
- doelgroep
- bestellen
- over de makers
- de Pers
- bestel een gesigneerd exemplaar
Inhoud

Al eerder verschenen van dezelfde makers de stripboeken Filosofie in Beeld en Religie in Beeld - beiden geroemd om de kleurrijke manier waarop complexe en gevoelige onderwerpen toegankelijk zijn gemaakt. Nu wagen stripmaakster Margreet en haar man Yiri zich aan een nieuw onderwerp: Wetenschap...
Wetenschappen in Beeld, door Margreet de Heer
Wat is Weten eigenlijk? Met die vraag opent het eerste hoofdstuk - doen dieren ook aan het verzamelen van kennis? En waarom noemen we dat dan geen wetenschap? En waar en wanneer is wetenschap precies begonnen?
Wetenschappen in Beeld, door Margreet de Heer
Het boek biedt een chronologisch overzicht van de ontwikkeling van de wetenschap vanaf de Oude Grieken tot nu. Hoe zag de wereld er volgens de Oude Grieken uit? Natuurlijke filosofen zoals Thales van Milete en Anaximander zochten al naar een Oerstof, een stof waaruit al het bestaande is voortgekomen. En de grote Aristoteles was de grondlegger voor de wetenschappelijk methode die we nog steeds hanteren: een systeem van experiment, observatie en logisch denken.
Wetenschappen in Beeld, door Margreet de Heer
Het boek behandelt bij ieder tijdperk een wetenschappelijk deelgebied dat in die tijd opkwam of zich sterk ontwikkelde. Bij de Oude Grieken wordt Wiskunde uitgelegd, bij de Middeleeuwen de (al)Chemie, Sterrenkunde en Natuurkunde bij de wetenschappelijke revolutie van de 16e en 17e eeuw, Biologie en Geologie bij de 18e en 19e eeuw, en Quantum Theorie bij de moderne tijd.
Wetenschappen in Beeld, door Margreet de Heer
En natuurlijk komen ook beroemde wetenschappers aan bod, met een overzicht van hun leven en werken: Aristoteles, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Isaac Newton, Charles Darwin en Albert Einstein.
Wetenschappen in Beeld, door Margreet de Heer
Ook zijn in het boek enkele uitgebreide spreads gewijd aan bijzondere onderwerpen, zoals Elektriciteit, Genetica en de Golf/Deeltje-dualiteit.
Wetenschappen in Beeld, door Margreet de Heer
klik op het plaatje voor een vergroting

Door de speelse aanpak, waarmee de makers zelf door hun boek wandelen en commentaar leveren op wat er gebeurt, is Wetenschappen in Beeld leuk en makkelijk om te lezen. Moeilijke onderwerpen worden op een heldere manier getekend en uitgelegd - daarmee is dit boek uitermate geschikt voor scholieren, maar ook voor volwassenen die hun kennis willen oppoetsen. Door de hoeveelheid informatie over een groot aantal wetenschappelijke onderwerpen is het ook een prima naslagwerk, een boek om af en toe eens in te kijken hoe het ook alweer zat.

Doelgroep

Dit boek is leuk en leerzaam voor iedereen met een brede belangstelling in de wetenschap, en kan gelezen worden vanaf een jaar of 12.

De makers zelf dragen het boek op aan The Next Generation: hun peetkinderen, neefjes en de kinderen van hun vrienden.
Wetenschappen in Beeld, door Margreet de Heer

Interesse?

U kunt een gesigneerd exemplaar bestellen door 22 euro (inclusief verzendkosten binnen Nederland), over te maken op gironummer 54 36 493, t.n.v. Margreet de Heer te Amsterdam. Vergeet daarbij niet uw naam en adresgegevens te vermelden!

Over de makers

Margreet de Heer (1972) is afgestudeerd theoloog maar besloot na haar studie al heel snel om haar passie na te jagen: strips maken. Zij heeft in diverse tijdschriften gepubliceerd, waaronder J/M, Yes, Flo', Viva Mama, Zij aan Zij, Jippo en Farfelu. In 2007 kreeg zij een vaste maandelijkse rubriek in dagblad Trouw waarin zij filosofische en spirituele stripreportages maakte. Hieruit vloeide in 2010 haar eerste boek voort, Filosofie in Beeld.

Margreet wordt bijgestaan door haar man Yiri T. Kohl (1975), tekenaar van de underground comix-serie Bijlmer Boys. Na een start in strips wijdde Yiri zich een poos aan beeldende kunsten als schilderen en het maken van kleifiguurtjes, en ook aan het schrijven van gedichten, waarvan twee bundels in eigen beheer verschenen zijn. Sinds 2008 doet hij het inkleurwerk van veel van Margreets strips.

Margreet en Yiri zijn getrouwd in 2009 en hebben sindsdien vele projecten samen gedaan, waaronder nu de "trilogie" van filosofie, religie en wetenschap. Zij wonen en werken in Amsterdam met twee katten in een huis vol verhalen.
Religie in Beeld, door Margreet de Heer

De Pers

Op de volgende plekken in de pers is aandacht besteed aan Wetenschappen in Beeld:


- Interview in de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad door Hester van Santen:
"In 192 volgetekende pagina's - inclusief briljante grappen - lukt het [Margreet de Heer] om de basis van de quantumfysica uit te leggen, de menselijke evolutie, de Euclidische meetkunde en nog veel meer."

- Recensie in Nederlands Dagblad door René Fransen:
"Wetenschap en strip. Kan dat goed gaan? Ja!"

- Kort radio-interview met Felix Meurders op Radio 1

In het oktobernummer van Quest werd het boek uitgebreid getoond in de boekenrubriek.
Het blad Wetenschap in Beeld bood het boek in september 2012 aan in een lezersactie aan haar abonnees.


Bestel een gesigneerd exemplaar

Maak 19,50 euro + 3,00 verzendkosten (binnen Nederland) over naar gironummer 54 36 493, t.n.v. M. R. de Heer te Amsterdam, o.v.v. 'Wetenschappen'.
Vergeet niet uw adres te vermelden!

Bij bestelling vanuit het buitenland: 19,50 euro + 9,35 euro (verzendkosten binnen Europa), naar IBAN NL91INGB0005436493, t.n.v. M. R. de Heer te Amsterdam, o.v.v. 'Wetenschappen'.
(BIC code INGBNL2A)

Bestellingen buiten Europa: 19,50 + 16,15.