Filosofie in Beeld

In maart 2010 verscheen bij Meinema het stripboek Filosofie in Beeld door Margreet de Heer – 120 pagina’s, full-color ingekleurd door Yiri T. Kohl. In 2019 werd het boek heruitgegeven bij Uitgeverij Personalia.

Hier te bestellen voor 19,95

In het engels verkrijgbaar als Philosophy – a Discovery in Comics

Inhoud

De tekenares begint het boek met een hoofdstuk getiteld Wat is Denken eigenlijk? Hierin voert zij zichzelf ten tonele als iemand die van kinds af aan vragen stelt over wat werkelijkheid nu eigenlijk is en hoe je je eigen brein kunt voorstellen. Hoe werkt dat eigenlijk, dat Denken? Wat is Zelfbewustzijn? Is het dat wat mensen van dieren onderscheidt of ligt het ingewikkelder?

In de eerste twee hoofdstukken behandelt Margreet dit soort vragen – heel beeldend, met zichzelf en haar man Yiri (tevens inkleurder, die met zijn rake keuzes voor achtergronden veel aan het boek toevoegt) als stripfiguurtjes die de lezer meevoeren langs verschillende gedachtengangen.

Daarna verandert het boek van koers en worden chronologisch veel belangrijke filosofen behandeld met een biografie en een uitleg van hun leer: via SocratesPlato en Aristoteles belanden we in de Middeleeuwen bij Augustinus en Thomas van Aquino, waarna ErasmusDescartes en Spinoza aan de beurt zijn. Tussen deze hoofdstukken door maakt de tekenares uitstapjes naar vraagstukken als Hoe ziet een Socratisch Gesprek eruit?Hoe kun je jezelf kennen?, Wat is Werkelijkheid? en Wat is Vrije Wil?.

Op eenderde van het boek vindt er weer een koerswijziging plaats: aanbeland bij de moderne filosofie vraagt de tekenares zich af of ze wel op deze manier door wil gaan met het behandelen van filosofen – wordt het zo niet een saaie opsomming van feiten en doctrines? Filosofie moet juist persoonlijk zijn, het moet iets betekenen in je eigen leven hier en nu!

Daarom bestaat het laatste hoofdstuk uit de persoonlijke verhalen van mensen uit de vrienden- en familiekring van de auteur: een oude vriend vindt kracht bij Nietzsche, haar schoonmoeder troost bij George Steiner, echtgenoot beziet het leven volgens George Carlin en haar broer vindt leidraden in verschillende teksten, van tegeltjeswijsheden tot citaten uit Harry Potter.

Doelgroep

De toegankelijke tekeningen in combinatie met de gedegen behandeling van filosofen en thema’s maakt dit boek een must voor iedereen die iets met filosofie heeft. Het boek daagt uit om zelf na te denken, en is daarmee zeer geschikt voor filosofie-lessen in het middelbaar en hoger onderwijs.


Over de tekenares

Margreet de Heer (1972) groeide op in een domineesgezin waar altijd ruimte was voor vragen en discussie. Ze studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde haar doctoraal in 1999. Onmiddellijk daarna besloot zij dat ze stripmaker wilde worden. Na jaren aan de weg timmeren en een baan in stripwinkel Lambiek (waar zij samen met Kees Kousemaker een boek schreef over de Nederlandse strip), brak zij in 2005 door naar full-time striptekenaarschap met strips in bladen als Yes, Zij aan Zij, Viva Mama, Flo’, Jippo en Farfelu en in kranten als NRC.Next en Trouw. Daarnaast tekende zij cartoons op congressen en vergaderingen.

In april 2007 verscheen in Trouw haar eerste stripreportage over een filosofisch onderwerp, tot eind 2010 een maandelijks terugkerend onderdeel van de bijlage De Verdieping. Naar aanleiding van deze strips vroeg uitgeverij Meinema haar in mei 2009 vroeg of zij een stripboek over filosofie in het algemeen wilde maken.

In 2011 volgde Religie in Beeld, in 2012 Wetenschappen in Beeld, in 2015 Wereldheerschappij in Beeld en in 2017 Liefde in Beeld.
De ‘In Beeld’-reeks werd ook opgepikt in het buitenland en in diverse talen vertaald, onder andere Engels, Koreaans en Portugees.

De Pers over Filosofie in Beeld:

“Filosofie eigenzinnig verstript” – Cokky van Limpt, Trouw.nl
“Een visuele stoomcursus filosofie” – door Frank van der Lecq, 8weekly.nl
“Een instapcursus filosofie” – Teunis Bunt in Nederlands Dagblad
“Geestig en kleurig stripboek” – Pieter Steinz in NRC
“Bij Margreet de Heer moet het plezier er vanaf spatten” – Hans van Soest in ZozoLala
“…aangenamer om te lezen dan Logicomix” – Beauregard, huisrecensent van het B-gevaar