Graphic novel ‘Jij gaat dood’

24,99 – Uitgeverij Personalia – Nina Blom/Margreet de Heer – kleur: Ruben Brinkman

Ja, het is een heftige titel.

“Jij gaat dood” zijn de letterlijke woorden die Nina’s moeder tegen haar zei toen ze veertien was en die bijna waarheid werden, want Nina werd volledig in bed gehouden en kreeg tientallen pillen per dag toegediend, inclusief een euthanasiemiddel.

Het verschijnsel dat een ouder een kind opzettelijk ziek maakt heet Münchhausen by Proxy, tegenwoordig ook Kindermishandeling door Falsificatie. Nina Blom overleefde het en haar missie is om er zoveel mogelijk bekendheid aan te geven, zodat andere slachtoffers tijdig kunnen worden gered.

Ik vind het een grote eer dat ik Nina’s verhaal heb mogen bewerken tot deze graphic novel. Ik kon me baseren op haar autobiografie ‘Je bent een verschrikkelijk kind’, en daarnaast heb ik veel unieke documenten, foto’s en zelfs video’s mogen inzien. Gaandeweg werd het een reis door het verleden die Nina en ik samen ondernamen.

Het resultaat is een strip van 200 bladzijden, waarin ik een iets andere stijl heb gebruikt dan mensen van me gewend zijn, maar die in zijn eenvoud volgens mij heel goed is voor dit verhaal. De dialogen heb ik kort en effectief gehouden, zodat dit boek ook goed leesbaar is voor kinderen of mensen die moeite hebben met lange stukken tekst. Alles voor een grotere toegankelijkheid, want we hopen dat dit boek een breed publiek mag bereiken en meer bekendheid aan deze vorm van kindermishandeling mag geven, zodat het ook eerder herkend wordt en er tijdig kan worden ingegrepen.

Nina is op tijd gered dankzij een oplettende kinderarts. Zelfs na haar redding was ze nog niet meteen veilig voor haar moeder. Het is erg moeilijk om dit soort plegers aan te klagen, omdat zij altijd zullen beweren dat ze het beste voor hadden met hun kind.

Het maken van deze graphic novel was een life changing experience voor mij. Naast mijn werk op het gebied van o.a. educatieve strips wilde ik al een tijdje een wat langer verhaal met een duidelijke dramatische lijn neerzetten. Dit project was de gelegenheid bij uitstek om mij hier aan te wagen. Emotioneel was het een aangrijpende ervaring om zó dicht op de huid te zitten van iemand die zo lang zulke gruwelijke dingen heeft moeten ondergaan. Nina is ondanks haar jeugd een gelukkig, warm en hartelijk mens geworden en het was een waar plezier om met haar samen te werken.

Hoewel ik zo dicht mogelijk bij Nina’s autobiografie ben gebleven, heb ik een paar dramaturgische ingrepen gedaan in het verhaal: sommige personages samengevoegd tot één, sommige een uitgebreidere rol gegeven. Een voorbeeld is de persoon van fysiotherapeute Emma, met wie ik me ik gaandeweg steeds mee ben gaan identificeren. Tijdens het proces van het tekenen bekroop mij soms een gevoel van machteloosheid – je zou wel terug willen reizen in de tijd en Nina uit de klauwen van haar moeder willen rukken. De persoon van Emma, die ik ook mijn kapsel heb gegeven, hielp mij om me iets minder machteloos te voelen. Daarom post ik hier een paar pagina’s van de interactie met Emma:


Teamoverleg 1


Teamoverleg 2


Afscheid


Onverwacht bezoek


Na de redding


Nina en ik

Het is een heftig verhaal, maar de leeservaring hebben we zo vormgegeven dat de lezer met een gevoel van hoop achterblijft: het loopt goed af voor Nina, en met een beetje geluk draagt dit boek er aan bij dat dat voor meer kinderen het geval zal zijn.

24,99 – Uitgeverij Personalia – Nina Blom/Margreet de Heer – kleur: Ruben Brinkman

Meer previews in de updates van Voordekunst.

Een vermoeden van kindermishandeling?

Neem dan contact op met Veilig Thuis.


© Margreet de Heer 2024