Wereldheerschappij

In oktober 2015 verscheen bij Meinema het stripboek Wereldheerschappij in Beeld, door Margreet de Heer (tekst en tekeningen) en Yiri T. Kohl (kleur) – 152 pagina’s, in full-color.

Hier te bestellen voor 19,95

In het engels vertaald als World domination – a Discovery in Comics

Inhoud

Eerder verschenen van dezelfde makers de stripboeken Filosofie in BeeldReligie in Beeld en Wetenschappen in Beeld – deze serie is geroemd om de kleurrijke manier waarop complexe en gevoelige onderwerpen toegankelijk zijn gemaakt. Wereldheerschappij in Beeld is het vierde boek in deze reeks, en heeft een iets speelser en uitdagender karakter dan de voorgaande boeken.

Het boek begint met de maakster zelf, die wakker ligt van al het leed in de wereld, en de onmacht die ze daarover voelt. Ze besluit om een gedachte-experiment te gaan uitvoeren: “Wat als ík de baas van de wereld was?” Voor het gemak gaat ze uit van onbeperkte macht en middelen, en al gauw staat ze in gedachten aan het hoofd van haar eigen ideale maatschappij: Fort Mondial.

Deze positie van absolute wereldheerschappij lijkt aanvankelijk veel prangende problemen op te lossen: een alleenheerseres hoeft tenslotte niet eindeloos te overleggen maar kan kordaat optreden. Al gauw wordt Margreet echter geconfronteerd met lastiger zaken, zoals: hoe ga ik mijn nieuwe wereld inrichten? Wat voor politiek systeem wil ik gebruiken? Hoe ga ik de rijkdom in de wereld opnieuw verdelen?

Het boek neemt de huidige machten in de wereld onder de loep, zoals de media, religie en het bankwezen. Daarbij komen korte, bondige geschiedenis-overzichten voorbij, zoals deze over de geschiedenis van geld:

Ook bevat het boek een aantal uitgebreide spreads waarin zaken worden uitgelegd, zoals hier de geschiedenis van de democratie:

Hoe meer dingen zich aandienen waarmee je als wereldheerser rekening moet houden, hoe meer het stripfiguurtje van de maakster in het gedachte-experiment begint te veranderen – aanvankelijk stelde zij zich op als tolerante wereldverbeteraar, maar gaandeweg herkent ze zichzelf niet meer terug in de irritaties, verharding en paranoia van haar eigen alter ego…

Hoe dat afloopt…?

In ieder geval met een beroep op de lezer om zelf ook eens over de wereld na te denken, en de machten daarin, en hoe hij of zij daar zelf mee om zou gaan.

Doelgroep

Dit boek is leuk en leerzaam voor iedereen met een brede belangstelling, en kan gelezen worden vanaf een jaar of 12.

Het boek zit zodanig in elkaar dat het goed gebruikt kan worden op scholen, bijvoorbeeld bij lessen maatschappijleer. Het geeft informatie en daagt uit om zelf verder te denken.

Over de makers

Margreet de Heer (1972) is afgestudeerd theoloog maar besloot na haar studie al heel snel om haar passie na te jagen: strips maken. Zij heeft in diverse tijdschriften gepubliceerd, waaronder J/M, Yes, Flo’, Viva Mama, Zij aan Zij, Jippo en Farfelu. In 2007 kreeg zij een vaste maandelijkse rubriek in dagblad Trouw waarin zij filosofische en spirituele stripreportages maakte. Hieruit vloeide in 2010 haar eerste boek voort, Filosofie in Beeld.

Margreet wordt bijgestaan door haar man Yiri T. Kohl (1975), tekenaar van de underground comix-serie Bijlmer Boys. Na een start in strips wijdde Yiri zich een poos aan beeldende kunsten als schilderen en het maken van kleifiguurtjes, en ook aan het schrijven van gedichten, waarvan twee bundels in eigen beheer verschenen zijn. Sinds 2008 doet hij het inkleurwerk van veel van Margreets strips.

Margreet en Yiri zijn getrouwd in 2009 en hebben sindsdien vele projecten samen gedaan, waaronder de “trilogie” van filosofie, religie en wetenschap. Zij wonen en werken in Amsterdam met een kat in een huis vol verhalen.


De Pers

– Interview in Predikant & Samenleving door Henk Dikker Hupkes:
“Zij houdt ons een spiegel voor die herkenbaar is, relativeert en ons op zijn minst doet glimlachen.”

– Recensie door Jos van Waterschoot op Stripschap.nl:
“Wereldheerschappij in beeld is een bijzonder aardig boek geworden, misschien wel het beste uit de ‘… in beeld’-reeks waar dit het vierde deel van is. Het zet mensen namelijk, meer dan in de andere delen die meer inventariserend waren, aan tot nadenken.”

– Recensie op RaadvanKerken.nl:
“Strip met pointe. Een enkel plaatje suggereert net zo veel als een hoofdstuk in een dogmatiek.”


Deleted scene

Op de site Booxalive.nl is de strip over Alexander de Grote te zien die wegens ruimtegebrek het boek net niet gehaald heeft.


© Margreet de Heer 2024